انواع آرماتور استاندارد و سایز آرماتور
فروش آرماتور استاندارد در انواع سایز آرماتور و ارسال به سراسر ایران با بارنامه باسکول استاندارد
مهندس صادقی
مدیرعامل شرکت ساختمانی صاد - کارشناس ارشد مهندسی سازه عمران با 20 سال سابقه اجرایی
بروزرسانی مطلب در
عنوان مطالب مقاله انواع آرماتور استاندارد و سایز آرماتور
انواع آرماتور
میلگرد که به آرماتور و یا REBAR شناخته میشود و در سازه عموماً به عنوان تقویت ضعف کششی بتن به کار میرود. با توجه به اینکه مقاومت کششی بتن بسیار ضعیف است در مقاوم سازی قطعات بتنی از آرماتور استفاده میشود. معمولاً آرماتور از دو روش نورد سرم و نورد گرم تولید میشود. آرماتور دو نوع ساده و آجدار تولید و به فروش میرسد. آرماتور فاقد آج که با نماد A1 مشخص میشود و آرماتور بدون آج که به عنوان آرماتور نرم نیز شناخته میشود مطابق با مقررات ملی ساختمان ایران در اجزای سازه ای غیر قابل استفاده است. با توجه به اینکه آرماتور بدون آج گیرایی با بتن ندارد و میان بتن و آرماتور درگیری ایجاد نمیشود در زمان اعمال نیروی کششی المان دچار کاهش مقاومت میشود که این مسئله از نظر سازه ای مورد قبول نیست. از این رو مطابق با مبحث نهم مقررات ملی ساختمان ایران استفاده از آرماتور بدون آج در سازه های بتنی غیر مجاز است. نوع دیگری از آرماتور تولیدی در کارخانه های ایران آرماتور آجدار است که با نماد A2 و A3 و A4 مشخص میشود. با توجه به مقاومت نهایی آرماتور تیپ آرماتور نیز مشخص میشود. همچنین برای تشخیص سریع تیپ آرماتور در کارگاه نوع آج با یکدیگر متفاوت است. به عنوان مثال آرماتور تیپ A2 با آج اسپیرال و آرماتور A3 با آج جناغی تولید میشود. معمولاً با توجه به طراحی سازه بتنی یا طراحی و اجرای سقف تیرچه بلوک مقاومت آرماتور نیز تعیین میشود و در جدول لیستوفر نمره آرماتور و همچنین تیپ آن تعیین میگردد. آرماتور به دو روش نورد سرد و نورد گرم تولید میشود. در روش نورد سرد قطعه آرماتور با مقطع مربع مابین غلتک قرار میگیرد و با استفاده از نیروی غلتک به مقطع دایره و به صورت آرماتور تولید میشود. اما در روش نورد گرم آرماتور ابتدا به درجه حرارت بالا میرسد و سپس تغییر فرم میدهد. کارخانه ذوب آهن اصفهان بزرگترین تولید کننده آرماتور آجدار در ایران است و معمولاً قیمت آرماتور در ایران نیز با توجه به تولیدات پایه این کارخانه محاسبه میشود. کارخانه های زیادی در ایران اقدام به تولید آرماتور میکند که از بزرگترین آنها میتوان به آرماتور نیشابور و میانه اشاره کرد. یکی از عواملی که در تعیین قیمت میلگرد در بازار ایران تأثیرگذار است نوسان قیمت جهانی فولاد است. با توجه به اینکه قیمت فولاد جهانی است قیمت آرماتور نیز مطابق با قیمت جهانی و نرخ ارز در بازار ایران دچار نوسان است. قیمت آرماتور در بازار ایران نیز معمولاً به صورت روزانه و متناسب با نرخ جهانی فولاد و قیمت ارز تعیین میشود. فروشگاه ساختمانی صاد با عرضه انواع آرماتور در انواع سایز و انواع مقاومت و در سه تیپ موجود در ایران اقدام به فروش آرماتور با حداقل قیمت روزانه و همچنین توزیع آن به سراسر کشور میکند.
سایز بندی آرماتور تولیدی در ایران
آرماتور در کارخانه تولید آهن در انواع سایز و آج و متناسب با مصرف آن در صنعت ساختمان ایران تولید میشود. در ایران پایین ترین سایز آرماتور 6 است که به صورت آج و مفتولی تولید و به فروش میرسد. از آرماتور 6 مفتولی معمولاً به عنوان آرماتور حرارتی در سازه سقف تیرچه بتنی و یا تیرچه کرومیت استفاده میشود. با توجه به اینکه این آرماتور فاقد آج میباشد درگیری آن با بتن حداقل است و از این نظر فقط به عنوان آرماتور حرارتی باید استفاده شود. آرماتور حرارتی به منظور جلوگیری و کنترل ترک بتن در زمان انبساط و انقباض ناشی از نوسان حرارت سقف کاربرد دارد. در ایران آرماتور با سایز 6 تا آرماتور در سایز 36 تولید و به فروش میرسد. شاید بتوان پر استفاده ترین آرماتور در بازار ایران را آرماتور 16 نام برد. با توجه به اینکه میلگرد 16 هم در آرماتوربندی ستون و تیر بتنی نقش پر رنگی دارد و معمولاً پر استفاده است تقریباً پر فروشترین سایز آرماتور نیز میباشد. منظور از سایز بندی آرماتور نشان دادن قطر آرماتور است. به عنوان مثال آرماتور 16 میلگردی است که قطر آن 16 میلیمتر یا 1.6 سانتیمتر است. با توجه به اینکه مقاومت نهایی آرماتور مرتبط با سطح مقطع آن است هر چه قطر آرماتور بیشتر باشد مقاومت نهایی آن نیز بالاتر است. بر همین اساس و به عنوان مثال آرماتور 16 در مقایسه با آرماتور 18 مقاومت کمتری دارد البته باید در نظر داشت که در زمان مقایسه توجه به تیپ آرماتور نیز بسیار مهم است و از یک تیپ باید در مقایسه مقاومت نهایی استفاده کرد. قیمت آرماتور 16 در بازار به صورت روزانه و با توجه به نوسان بازار آهن ایران تعیین میشود. یکی از نکاتی که در زمان تعیین جدول لیستوفر آرماتور پیش از اجرای ساختمان باید به آن دقت کرد این است که بهتر است بخش عمده سایز آرماتور یکسان باشد تا در زمان خم و برش در کارگاه برای عوامل اجرایی اشتباهی رخ ندهد. یکی دیگر از انواع آرماتور پر مصرف در صنعت ساختمان آرماتور 14 است. با توجه به اینکه قیمت میلگرد 14 در مقایسه با آرماتور 16 ارزانتر است و با توجه به نوع بارگذاری ساختمان ها در ایران مطابق با مبحث ششم مقررات ملی ساختمان ایران این آرماتور نیز بسیار پر مصرف است. یکی از عمده مصارف آرماتور 14 در ساخت و تولید تیرچه بتنی است. تیرچه بتنی از سه آرماتور اصلی بالایی و پایینی و همچنین آرماتور زیگزاگ تولید میشود. معمولاً در ایران تیرچه بتنی با استفاده از آرماتور 14 ساخته میشود و به فروش میرسد. آرماتور 14 در کارخانه به طول 12 متر تولید میشود و معمولاً در بسته بندی و دارای پلمپ و پلاک مهر و موم باشد. در بازار آهن به هر بسته از بسته آرماتور در اصطلاح بندیل گفته میشود. مطابق با استاندارد کارخانه ذوب آهن اصفهان هر بندیل آرماتور 4700 کیلوگرم و یا به بیان ساده تر 4.7 تن میباشد. با توجه به وزن هر شاخه آرماتور 14 در هر بندیل 313 شاخه موجود است. یکی از نکاتی که باید به آن توجه کرد این است که وزن بندیل آرماتور تولیدی کارخانه ها در ایران با یکدیگر متفاوت است و عمده کارخانه ها به غیر از کارخانه ذوب آهن اصفهان وزن بندیل در حدود 2 تا 2.5 تن دارند. در زمان خرید آرماتور باید به این نکته توجه اساسی کرد.
استاندارد وزن و ابعاد آرماتور تولیدی در ایران
آرماتور تولیدی در کارخانهها ایران مطابق با استاندارد اشتال STAHLBAU PROFILE تولید میشود. جدول اشتال معتبرترین جدول وزنی و ابعادی آرماتور در سطوح دانشگاهی است که عملاً معیار طراحی سازه های بتنی و تعیین سایز آرماتور در ایران است. به عنوان مثال مطابق با جدول اشتال آرماتور 18 معادل 2.54 سانتیمتر مربع سطح مقطع دارد و وزن آن در هر متر از طول میلگرد 18 معادل 2 کیلوگرم در هر متر است. با توجه به اینکه طول هر شاخه آرماتور 18 معادل 12 متر است از این رو وزن هر شاخه از آرماتور سایز 18 معادل 24 کیلوگرم است. استاندارد آرماتور مطابق با جدول اشتال برای مصارف عمومی مطابق با استاندارد DIN EN 10060 انتشار یافته در فوریه 2004 است. معمولاً معیار محاسبات سایز بندی و وزن و ابعاد آرماتور در ایران جدول اشتال است. آرماتور تولیدی در کارخانه ذوب آهن اصفهان مطابق با استاندارد روسی GOST 5781 است که مطابق با این استاندارد که آرماتور تیپ A1 از نوع بدون آج دارای تنش جاری شدن 2300 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و تنش گسیختگی 3800 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و تغییر شکلی نسبی 25 درصد از طول پیش از گسیختگی دارد. همچنین آرماتور تیپ A2 از نوع آجدار دارای تنش جاری شدن 3000 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و تنش گسیختگی 5000 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و تغییر شکلی نسبی 19 درصد از طول پیش از گسیختگی دارد. همچنین آرماتور تیپ A3 از نوع بدون آج دارای تنش جاری شدن 4000 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و تنش گسیختگی 6000 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و تغییر شکلی نسبی 14 درصد از طول پیش از گسیختگی دارد. آیین نامه بتن ایران که به اختصار آبا شناخته میشود تحت عنوان مبحث نهم مقررات ملی ساختمان ایران برای تمام سایزهای آرماتور موجود مانند میلگرد 12 توصیه میکند که مقاومت تسلیم آرماتور در اعضای قابهای مقاوم در برابر زلزله، نباید بیشتر از 400 مگا پاسکال در نظر گرفته شود. با توجه به اینکه آرماتور 12 به عنوان خاموت تیر بتنی و همچنین آرماتور تنگ ستون بتنی بسیار پر مصرف است و با توجه به سادگی در خم و برش آن الزاماً باید مطابق با آیین نامه آبا و مقررات ملی ساختمان تولید شود. همچنین سازمان ملی استاندارد ایران به شماره 3132 از نظر مقاومت تسلیم آرماتور در 4 رده مقاومتی S240 با مقاومت تسلیم 2400 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و S340 با مقاومت تسلیم 3400 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و S400 با مقاومت تسلیم 4000 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و S500 با مقاومت تسلیم 5000 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع تقسیم بندی میگردد. استاندارد ملی ایران بر اساس استانداردهای مرجع اروپا EN، آلمان DIN، ژاپن GIS، آمریکا ASTM و استاندارد جهانی ISO است.
لیست قیمت انواع آرماتور
-
قیمت آرماتور 8 31,000 تومان
-
قیمت آرماتور 10 31,000 تومان
-
قیمت آرماتور 12 31,000 تومان
-
قیمت آرماتور 14 31,000 تومان
-
قیمت آرماتور 16 31,000 تومان
-
قیمت آرماتور 18 31,000 تومان
-
قیمت آرماتور 20 31,000 تومان
-
قیمت آرماتور 22 31,000 تومان
-
قیمت آرماتور 25 31,000 تومان
سوالات متداول انواع آرماتور
تفاوت انواع آرماتور تولیدی کارخانه ها چیست؟
با توجه به اینکه تمامی کارخانه های تولید آرماتور استاندار ملی ایران را دارند هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند و فقط وزن شاخه متفاوت است.
سایز بندی موجود انواع آرماتور چگونه است؟
آرماتور تولیدی کارخانه های ایران از سایز 6 تا سایز 36 و در سه تیپ مختلف با تنش تسلیم متفاوت تولید و به فروش میرسد.
تفاوت آرماتور تیپ A1 با آرماتور تیپ A2 چیست؟
آرماتور تیپ A1 بدون آج و با تنش تسلیم 2300 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و آرماتور تیپ A2 آجدار و با تنش تسلیم 3000 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است.
تفاوت آرماتور تیپ A2 با آرماتور تیپ A3 چیست؟
آرماتور تیپ A2 آجدار مارپیچ و با تنش تسلیم 3000 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و آرماتور تیپ A3 آجدار جناغی و با تنش تسلیم 4000 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است.
انواع تیپ بندی آرماتور بر اساس استاندارد ایران چگونه است؟
مطابق با استاندارد ایران آرماتور در 4 تیپ متفاوت و با تنش تسلیم متفاوت تولید میشود. در ایران آرماتور با تیپ S240 و S340 و S400 و S500 تولید میشود که عدد درج شده نشان دهنده تنش تسلیم آرماتور است.
چگونه میتوانم اقدام به خرید آرماتور کنم؟
جهت خرید آرماتور استاندارد و دارای بارنامه باسکول استاندارد و ارسال به سراسر کشور میتوانید از طریق فروشگاه ساختمانی صاد اقدام کنید. لطفاً در صورت تمایل لیست آرماتور مورد نیاز خود را از طریق واتساپ برای ما ارسال کنید.
شماره واتساپ : 09121022495
پرسش و پاسخ انواع آرماتور
تعداد پرسش و پاسخ : پرسشی ثبت نشده است